ВПЛИВ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ НА РІДИННОПЛИННІСТЬ ФТОРФЛОГОПІТОВИХ РОЗПЛАВІВ - Кузьменко, О. А.; Малявін, А. Г.; Щерецький, В. О.; Затуловський, А. С. (Нові матеріали і технології в машинобудуванні (Праці Міжнародної науково-технічної конференції), 2018)
Розглянуто, як впливає на рідинноплинність фтофлогопітового розплаву склад фторфлогопіту. Встановлено, що рідинноплинність фторфлогопітових розплавів збільшується із збільшенням температури та зменшенням алюмосилікатного модуля. При температурі заливки у фторфлогопітових розплавів у ливарні форми в інтервалі 1400 – 1450 °С рідинноплинність складає 360 – 480 мм. Такі високі значення рідиноплинності забезпечують нормальне заповнення ливарних форм, та отримання якісних виливків. Показано, що рідинноплинність розплавів, які вивчалися, наближається до рідинноплинності вуглецевої сталі та в 3-4 рази перевищує рідинноплинність базальтових розплавів, займаючи проміжне положення між розплавами базальту та рідким чавуном. Це дозволяє отримувати, як прості, так і фасонні виливки складної конфігурації із застосуванням технологічних засобів ливарного виробництва.